Vlam & Paardenkopnevel

Foto: Dave Mason 

TS 80mm f6 APO triplet refractor – Canon 40D DSLR – Totale belichting: 4uur 30min 

De Vlamnevel (of NGC 2024) is een emissienevel die zich bevindt in het sterrenbeeld Orion. De Vlamnevel ligt op ongeveer 1500 lichtjaar afstand van de Aarde.
De Vlamnevel werd in het jaar 1786 ontdekt door de Duits-Britse astronoom Wilhelm Herschel. De nevel maakt deel uit van het Orioncomplex.

De Paardenkopnevel (Barnard 33) is een absorptienevel die een deel van het op de achtergrond liggende H-II-gebied IC 434 verduistert. Het object dankt zijn naam aan de vorm van de nevel en het is wellicht één van de bekendste nevels.

De nevel, die visueel moeilijk te zien is, omdat hij in de buurt van Alnitak ligt, werd in 1888 ontdekt door Williamina Fleming op een fotografische plaat gemaakt met een telescoop van de Harvard College Observatory. De nevel IC 434 wordt geïoniseerd door de ster σ Orionis waartegen de donkere stofwolken die de Paardenkopnevel vormen zich afsteken. Het hele gebied, op zo’n 1500 lichtjaar afstand, is onderdeel van het Orioncomplex, een gebied van gas- en stofwolken die grote delen van het sterrenbeeld Orion beslaan en waar ook de Orionnevel, M78 en Barnard’s Loop deel van uitmaken.