Doepark krijgt analemmatische zonnewijzer

*Update*

De bouw van het paviljoen in het Doepark de Hagen vordert snel. Waarschijnlijk kan het paviljoen in september al gebruikt worden. Ook de inrichting van het park is in volle gang. Intussen is er voor het derde achtereenvolgende jaar gewerkt aan de stadsmoestuin, met als resultaat een rijke groente opbrengst. De Aa is versmald, er is een strandje gemaakt en er is een Olmenbos geplant. De sterren kunnen natuurlijk niet vergeten worden als onderdeel van de natuur. In het park willen we naar de planeten en de sterren gaan kijken. Daarom komt er op initiatief van AstronA een telescoop in het Natuurhus en ook een zogenaamde analemmatische zonnewijzer in het Doepark.

Hoe werkt een analemmatische zonnewijzer?

De analemmatische zonnewijzer is zo ontworpen dat de mens zelf de schaduw kan werpen op de liggende zonnewijzer om de tijd aan te wijzen. De uren van de zonnewijzer zijn in een cirkel (ellips) geplaatst en in het midden daarvan bevindt zich de datum plaat. Door op de juiste plek op de datum plaat te gaan staan geef jij zelf de juiste zonnetijd aan. De zonnewijzer geeft de zonnetijd aan. M.b.v. een berekening kun je de wettelijke tijd bepalen. Je kunt niet alleen de precieze tijd van de dag aflezen, maar ook die van de seizoenen; dus wanneer wordt het lente, herfst, winter of zomer.

Tips gevraagd

Als sterrenkundevereniging willen we de kennis over de sterrenhemel aanbieden op de meest leuke, begrijpelijke en aantrekkelijke manieren. Het bouwen van een mooie en vrij toegankelijke analemmatische zonnewijzer in het Doepark hoort daarbij. Tegelijkertijd moeten we dit voor elkaar krijgen met beperkte financiƫle middelen. Dus weet jij, of ben jij iemand die ons kan helpen bij het bouwen van deze bijzondere zonnewijzer? Dan zouden we graag van je expertise gebruik willen maken. We zoeken de volgende mensen:

  • Een goede lokale sierbestrater die bereid is ons te helpen (voor een vriendelijk tarief).
  • Natuursteenbedrijven die (wederom tegen gereduceerd tarief) uurstenen en een datum plaat kunnen maken.

Als jullie tips hebben dan horen we het graag! Je kunt ons bereiken via info@astrona.nl.